Το Χωριό

Ο Βερτίσκος είναι ορεινό χωριό βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι κτισμένο στη πλαγιά του Όρους Βερτίσκος (1103 m, η κορυφή του Όρους Βερτίσκου ονομάζεται Χαρβάτας) σε υψόμετρο 740 m. Ανήκει στον δήμο Λαγκαδά και αποτελεί Κοινότητα της Δ.Ε. Βερτίσκου.

Το Όρος Βερτίσκος παρουσιάζει τραχύ ανάγλυφο με έντονες εναλλαγές ομαλών και απότομων πτυχώσεων, το οποίο διασχίζεται από μεγάλο αριθμό ρεμάτων και χαραδρών. Η βλάστηση παρουσιάζει υψομετρική διαβάθμιση. Σε χαμηλά υψόμετρα (400-700 μέτρα) κυριαρχούν αείφυλλοι σκληρόφυλλοι θάμνοι (πουρνάρια, φιλλύκια, κέδρα). Πιο ψηλά συναντώνται φυλλοβόλα είδη με πιο κοινά το γαύρο, το φράξο, την όστρυα και δάση βελανιδιάς, ενώ τα υψηλότερα τμήματα του βουνού καλύπτονται από δάση οξιάς. Κατά μήκος των περισσότερων ρεμάτων και σε περιοχές με αυξημένη υγρασία αναπτύσσεται υγρόφιλη δενδρώδης βλάστηση από πλατάνια, καβάκια και ιτιές.

Η περιοχή διακρίνεται για το φυσικό της κάλλος, καθώς από τη μια μεριά βρίσκεται ο Χορτιάτης και το Δερβένι, ενώ στο βάθος φαίνεται ο Θερμαϊκός, και από την άλλη μεριά τα ψηλά βουνά των Σερρών και της Κερκίνης.

Όταν άρχισε να κτίζεται το χωριό, όλα τα σπίτια κτίστηκαν έτσι ώστε το βουνό να τα προστατεύει από το βοριά. Το χωριό όμως μεγάλωσε πέρασε και από την άλλη πλευρά του βουνού. Στη μέση του χωριού υπάρχει ρέμα που αποτελεί το φυσικό διαχωριστικό όριο ανάμεσα στο παλιό και το νέο οικισμό. Το μοναδικό αυτό τοπίο με την υπέροχη θέα που μπορεί κανείς να θαυμάσει από το χωριό, καθώς και το έντονο παραδοσιακό στοιχείο που παρατηρείται στην αρχιτεκτονική του αναδεικνύουν την περιοχή σ’ έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους. Όποτε κι αν επισκεφθείτε το Βερτίσκο, η ομορφιά του θα σας μαγέψει. Ο χειμώνας ντύνει στα λευκά το χωριό και αναδεικνύει όλη του την μεγαλοπρέπεια.Μα σαν φτάσει η άνοιξη, το σκηνικό αλλάζει. Η φύση ξυπνά, πετάει τα λευκά της πέπλα και στολίζεται με χίλια χρώματα και μεθυστικά αρώματα. Αμέτρητα αγριολούλουδα φυτρώνουν στις πλαγιές του βουνού και στα δρομάκια του χωριού. Το καλοκαίρι επιφυλάσσει δροσερά βραδάκια για τους επισκέπτες που δεν αντέχουν την πολλή ζέστη.Το φθινόπωρο έρχεται και μια πανδαισία χρωμάτων κατακλύζει το βουνό και το χωριό. Ατέλειωτοι συνδυασμοί του καφέ, του κόκκινου και του χρυσού περιβάλλουν τον παραδοσιακό οικισμό χαρίζοντάς του μια λάμψη μαγική. Ο χειμώνας ντύνει στα λευκά το χωριό και αναδεικνύει όλη του την μεγαλοπρέπεια.

Γύρω από το χωριό υπάρχει δάσος με τις αιωνόβιες βελανιδιές, γύρω στα 600 στρέμματα και αποτελεί το φυσικό πάρκο του χωριού εξασφαλίζει ρομαντικές φεγγαρόβολτες.


Επιλέξτε κείμενο εξώφυλλου και δείτε το περιεχόμενο


Μετάβαση στο περιεχόμενο