Κατασκήνωση

Όπως όλα τα χωριά έτσι και ο Βερτίσκος δεν απόφυγε την φθορά. Η πλειονότητα των μόνιμων κατοίκων αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για ίδιους και τις οικογένειες τους, ξενιτεύτηκαν ή έγιναν εσωτερικοί μετανάστες. Τα χωριά ερήμωσαν. Το 1954 υπήρχαν στο Βερτίσκο 1800 μόνιμοι κάτοικοι από τους όποιους τα 250 ήταν παιδιά.

Η τοπική οικονομία κατέρρεε. Οι πόροι της Κοινότητας ανύπαρκτοι. Δεν κάλυπταν ούτε τις λειτουργικές ανάγκες της Κοινότητας Βερτίσκου. Κάτω από αυτή την ασφυκτική ανάγκη των οικονομικών γεννιέται η ιδέα της δημιουργία μιας πρωτοπόρου κίνησης για την Τοπική Κοινωνία, η λειτουργία Κοινοτικής Κατασκήνωσης, γνωστή ως Κοινοτικές Κατασκηνώσεις Βερτίσκου.

Έτσι, η Κοινότητα απευθύνθηκε στους Βερτισκιώτες και τις Βερτισκιώτισσες. Αυτοί με την σειρά τους μην μπορώντας να αρνηθούν μια εναλλακτική και σύγχρονη ιδέα για τον τόπο τους συνεισφέρουν οικονομικά και εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια. Εξασφαλίζεται το ποσό του 1.800.000 δραχμών για τον εξοπλισμό της κατασκήνωσης. Με εθελοντική εργασία τα Σαββατοκύριακα βοήθησαν στην επισκευή και συντήρηση του κτιριακού αποθέματος και των εγκαταστάσεων του παλαιού σχολείου, την ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την φιλοξενία των κατασκηνωτών.

Ο στόχος επετεύχθη :

  1. Το 1983 η κατασκήνωση φιλοξενεί 350 άτομα. Λειτούργησε 85 ημέρες. Απασχόλησε 12 άτομα και απόφερε καθαρά κέρδη 900.000 δραχμές
  2. Το 1984 η κατασκήνωση φιλοξενεί 550 άτομα για 90 ημέρες. Απασχόλησε 14 άτομα και τα καθαρά κέρδη 2.000.000 δραχμές
  3. Το 1985 φιλοξενήθηκαν 680 άτομα, απασχολήθηκαν 16 άτομα και τα καθαρά κέρδη ήταν 3.000.000 δραχμές

Οι απασχολούμενοι (μάγειρες, βοηθοί, ομαδάρχες, προμηθευτές) όλοι τους Βερτισκιώτες. Αρχίζει η οικονομική άνθηση του χωριού. Η Απογραφή του 1981 δίνει 240 μόνιμους κατοίκους.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της κατασκήνωσης (1983) έως και την τελευταία περίοδο λειτουργίας (2002) στην Κοινοτική Κατασκήνωση Βερτίσκου από την Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο για 20 συναπτά έτη λειτουργούσαν :

  1. Μουσική κατασκήνωση – Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια Βερτίσκου
  2. Αγγλόφωνη κατασκήνωση
  3. Παιδική κατασκήνωσης
  4. Κατασκήνωση προσκόπων
  5. Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)
  6. Κατασκήνωση Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ)

Και τώρα τι; Αφήνουμε το κτιριακό κεφάλαιο και τις υποδομές να καταρρέουν ;


Επιλέξτε κείμενο εξώφυλλου λευκώματος και δείτε φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο